mask

Blog

majonez

Dlaczego Polacy kochają majonez?

Majonez to jeden z najbardziej popularnych dodatków w polskiej kuchni, który wykorzystywany jest od wielu lat. Jego kremowa konsystencja, wyrazisty smak oraz wszechstronność zastosowań sprawiają, że Polacy uwielbiają go dodawać do różnych potraw. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu rewelacyjnemu sosowi, a także przedstawimy różne rodzaje majonezu oraz sposoby jego wykorzystania. Zapraszamy do lektury!

majonez wegański w słoiku

Czy majonezy wegańskie są lekkostrawne?

Weganizm i flexitarianizm zyskują coraz więcej zwolenników na całym świecie, także w Polsce. Wraz z rosnącym zainteresowaniem tymi sposobami odżywiania, rośnie także liczba dostępnych produktów wegańskich na rynku. Jednym z takich produktów jest majonez bez jajek, który cieszy się dużym uznaniem zarówno wśród wegan, jak i osób poszukujących zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych sosów. W artykule przyjrzymy się bliżej temu produktowi i dowiemy się, czy majonezy wegańskie są lekkostrawne.

majonez na łyżce ze szklanego słoika

Czytamy etykiety majonezów. Co wziąć pod uwagę?

Czytając etykiety majonezów wegańskich, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Sosy te są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które poszukują alternatyw dla tradycyjnych majonezów na bazie jajek. Warto jednak przyjrzeć się dokładnie składnikom takich produktów, aby mieć pewność, że są one zdrowe i odpowiednie dla naszych potrzeb. W artykule omówimy kluczowe kwestie.

połówki jajek z majonezem

Czy majonez wegański to dobra opcja na Wielkanoc?

Wielkanoc to czas, w którym na stołach królują tradycyjne potrawy, takie jak jajka, żurek czy sałatka jarzynowa. Często jednak zdarza się, że wśród rodziny lub przyjaciół znajdują się osoby, które z różnych względów wybierają dietę wegańską. W takim przypadku warto zastanowić się nad alternatywami dla klasycznych składników. Jedną z nich jest majonez wegański, który może okazać się świetnym rozwiązaniem dla wszystkich uczestników świątecznego biesiadowania.

sałatka z majonezem

Majonez w diecie osób starszych. Czy to dobry pomysł?

Po 65. roku życia istotnie spowalnia metabolizm. Niejednokrotnie zaczynają towarzyszyć temu też dolegliwości trawienne. Aby ich uniknąć, warto zadbać o odpowiednią dietę. Seniorom zaleca się najczęściej diety lekkostrawne, które zapewniają energię, a jednocześnie nie obciążają układu trawiennego. Podstawowa zasada takiej diety odnosi się do wyeliminowania produktów przetworzonych oraz ograniczenia spożywania produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Czy w związku z tym w diecie osób starszych znajdzie się miejsce dla majonezu?

kobieta trzymająca tablicę z napisem gluten free

Czy osoby cierpiące na celiakię mogą spożywać majonez?

Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Przejawia się nietolerancją pokarmową glutenu, którego spożycie, prowadzi do uciążliwych dolegliwości trawiennych. Niewyeliminowanie go z diety w skrajnych przypadkach może również wywoływać stany zapalne błony śluzowej jelit, a nawet i doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych. Gluten zawierają głównie produkty zbożowe, ale niekiedy może pojawiać się także w składzie tych, które pozornie nie powinny go mieć. Wątpliwości może budzić np. spożywanie różnych sosów, w tym m.in. majonezu. Czy majonez jest bezpieczny dla osób, które wyeliminowały gluten z diety? Sprawdźmy!

młoda kobieta dekoruje babkę wielkanocną polewą

Babka z dodatkiem majonezu - nietypowa wariacja smakowa nie tylko na święta

Majonez w wypiekach? Tak, to możliwe. Szczególnie jeśli mowa o babce. Majonez stanowi doskonały substytut oleju lub masła. Jego dodanie do ciasta z pewnością nie zaburzy smaku wypieku, dlatego nie trzeba obawiać się o to, że babka będzie smakowała majonezowo. Wręcz przeciwnie wypiek będzie bardziej wyrazisty, a przede wszystkim wilgotniejszy. Dodatek majonezu sprawi, że babka dłużej zachowa świeżość i nie wyschnie dzień po upieczeniu. W dzisiejszym artykule udowadniamy, że babka majonezowa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na szczególną okazję.

majonez

Odrobina orientu w majonezowym wydaniu. Oto Cremajo Curry

Zastanawiasz się, jak w prosty sposób zmienić charakter tradycyjnej sałatki? A może szukasz nietuzinkowego sosu, który podkręci smak Twoich kanapek? Jeśli odpowiedź na któreś z tych pytań jest twierdząca, trafiłeś doskonale. W ofercie firmy Starck’s Food Polska znajdziesz roślinne majonezy nie tylko w klasycznej odsłonie, ale również te z dodatkami wyrazistych, orientalnych przypraw. Jedną z nich jest curry, czyli mieszanka przypraw o charakterystycznym smaku i właściwościach prozdrowotnych. Poznaj majonez Cremajo Curry i sprawdź, dlaczego warto po niego sięgnąć.