Telefon 575 014 905

Telefon 575 014 384

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

wybierz język

mask

Krem majonezowy w roli głównej – nieoczywiste zastosowania

Krem majonezowy to produkt, który często kojarzony jest jedynie z dodatkiem do kanapek czy sałatek. Tymczasem ten wszechstronny składnik może być wykorzystany w wielu innych przepisach, dodając smaku i kremowej konsystencji każdej potrawie. Jak można go wykorzystać w swojej kuchni? W niniejszym artykule przedstawiamy kilka nieoczywistych zastosowań kremu majonezowego Cremajo.

Krem majonezowy jako baza sosów

Majonez może stanowić doskonałą bazę do przygotowania różnorodnych sosów, podawanych zarówno na zimno w postaci dipów, jak i na gorąco. Wystarczy połączyć go z innymi składnikami, takimi jak musztarda, jogurt naturalny czy aromatyczne przyprawy, aby uzyskać smakowite sosy do mięs, ryb czy warzyw. Ciekawym rozwiązaniem może być też dodanie kremu majonezowego Cremajo do potraw zapiekanych, co sprawi, że staną się one jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Majonez można wymieszać z serem żółtym, jajkami i przyprawami, a następnie dodać do makaronu, warzyw czy mięsa przed zapieczeniem w piekarniku. W ten sposób stworzy się smaczny sos, który zapobiegnie wysuszaniu zapiekanki.

Majonez jako składnik marynat i past

W połączeniu z przyprawami i olejem krem majonezowy Cremajo może stanowić doskonałą marynatę do mięs czy warzyw. Taka mieszanka sprawi, że potrawy będą soczyste i pełne smaku. Wystarczy połączyć majonez z ulubionymi przyprawami, a następnie wymieszać z mięsem czy warzywami przed pieczeniem lub grillowaniem. Takie połączenie na pewno doda charakteru. Oprócz tego krem majonezowy Cremajo będzie także świetnym dodatkiem do past kanapkowych np. z jajkami, tuńczykiem czy warzywami.

Niezwykłe desery z kremem majonezowym

Choć może się to wydawać zaskakujące, krem majonezowy Cremajo może być również wykorzystany w deserach. Przede wszystkim można go dodawać do ciast czy muffinów, aby nadać im wilgotności i delikatności. Dobrym przykładem takiego wypieku jest majonezowa baba wielkanocna albo blok czekoladowy. Warto jednak pamiętać, że ze względu na kaloryczność majonezu, dobrze stawiać na jego odtłuszczoną wersję, którą oferuje np. Cremajo.

Partnerzy