Cremajo 40%
Majonez wegański Cremajo 40% to flagowy produkt firmy Starck’s. Od niego rozpoczęła się przygoda, której efektem są zdrowe, niskotłuszczowe sosy z naturalnych składników. Znalezienie innowacyjnej receptury z jednoczesnym zachowaniem znanego wszystkim smaku i stabilnej konsystencji majonezu nie było łatwe. Jednak udało się! Możemy oferować Państwu zdrową alternatywę o smaku, który znają Państwo z dzieciństwa. Dietetyczny majonez Cremajo poza obniżoną zawartością tłuszczu ma jeszcze jedną istotną cechę — jest całkowicie wegański. Do jego produkcji nie stosujemy jaj, co ma fundamentalne znaczenie dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi oraz osób, które z innych przyczyn chcą ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożycia jajek.
Kto powinien ograniczać spożycie tłuszczów i jajek?
Zanim opracowaliśmy innowacyjny skład dietetycznego majonezu Cremajo 40% wydawało się, że duet oleju rzepakowego i żółtek jaj w majonezie jest połączeniem nierozerwalnym i doskonałym. Z czasem okazało się, że z powodzeniem można wyprodukować majonez bez alergizujących jajek o obniżonej do minimum zawartości tłuszczu. Taki skład jest korzystny dla zdrowia alergików, ale również dla osób, które nie są uczulone na jajka. Spożycie tłuszczów i jajek powinny bowiem ograniczyć również osoby zagrożone lub chorujące na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy otyłość. Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago oceniają, że najbezpieczniejsza ilość spożywanych jajek to nie więcej niż jedno dziennie. Dzięki obecności na rynku majonezów bez jajek znacznie łatwiej ocenić ile wynosi spożycie jajek w ciągu dnia.
Wartość odżywcza w 100 g: | |
---|---|
wartość energetyczna | 1616 kJ / 392 kJ |
tłuszcz | 40 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,0 g |
węglowodany | 8,0 g |
- w tym cukry | 4,0 g |
białko | 0,1 g |
sól | 1,1 g |