Blog

połówki jajek z majonezem

Wielkanoc to czas, w którym na stołach królują tradycyjne potrawy, takie jak jajka, żurek czy sałatka jarzynowa. Często jednak zdarza się, że wśród rodziny lub przyjaciół znajdują się osoby, które z różnych względów wybierają dietę wegańską. W takim przypadku warto zastanowić się nad alternatywami dla klasycznych składników. Jedną z nich jest majonez wegański, który może okazać się świetnym rozwiązaniem dla wszystkich uczestników świątecznego biesiadowania.

sałatka z majonezem

Po 65. roku życia istotnie spowalnia metabolizm. Niejednokrotnie zaczynają towarzyszyć temu też dolegliwości trawienne. Aby ich uniknąć, warto zadbać o odpowiednią dietę. Seniorom zaleca się najczęściej diety lekkostrawne, które zapewniają energię, a jednocześnie nie obciążają układu trawiennego. Podstawowa zasada takiej diety odnosi się do wyeliminowania produktów przetworzonych oraz ograniczenia spożywania produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Czy w związku z tym w diecie osób starszych znajdzie się miejsce dla majonezu?

kobieta trzymająca tablicę z napisem gluten free

Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Przejawia się nietolerancją pokarmową glutenu, którego spożycie, prowadzi do uciążliwych dolegliwości trawiennych. Niewyeliminowanie go z diety w skrajnych przypadkach może również wywoływać stany zapalne błony śluzowej jelit, a nawet i doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych. Gluten zawierają głównie produkty zbożowe, ale niekiedy może pojawiać się także w składzie tych, które pozornie nie powinny go mieć. Wątpliwości może budzić np. spożywanie różnych sosów, w tym m.in. majonezu. Czy majonez jest bezpieczny dla osób, które wyeliminowały gluten z diety? Sprawdźmy!

Młoda kobieta dekoruje babkę wielkanocną polewą

Majonez w wypiekach? Tak, to możliwe. Szczególnie jeśli mowa o babce. Majonez stanowi doskonały substytut oleju lub masła. Jego dodanie do ciasta z pewnością nie zaburzy smaku wypieku, dlatego nie trzeba obawiać się o to, że babka będzie smakowała majonezowo. Wręcz przeciwnie wypiek będzie bardziej wyrazisty, a przede wszystkim wilgotniejszy. Dodatek majonezu sprawi, że babka dłużej zachowa świeżość i nie wyschnie dzień po upieczeniu. W dzisiejszym artykule udowadniamy, że babka majonezowa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na szczególną okazję.

Majonez na liściu sałaty

Zastanawiasz się, jak w prosty sposób zmienić charakter tradycyjnej sałatki? A może szukasz nietuzinkowego sosu, który podkręci smak Twoich kanapek? Jeśli odpowiedź na któreś z tych pytań jest twierdząca, trafiłeś doskonale. W ofercie firmy Starck’s Food Polska znajdziesz roślinne majonezy nie tylko w klasycznej odsłonie, ale również te z dodatkami wyrazistych, orientalnych przypraw. Jedną z nich jest curry, czyli mieszanka przypraw o charakterystycznym smaku i właściwościach prozdrowotnych. Poznaj majonez Cremajo Curry i sprawdź, dlaczego warto po niego sięgnąć.

Kobieta trzymająca słoik z majonezem Cremajo

I choć od lat niechlubnie nazywany jest bombą kaloryczną, trudno wyobrazić sobie bez niego sałatkę jarzynową, gotowane jajka czy nawet zwykłe kanapki z serem i szynką. Mowa oczywiście o majonezie, który wciąż stanowi podstawowy składnik codziennej diety wielu z nas. Dietetycy, przygotowując jadłospisy dla osób, chcących podreperować swoje zdrowie lub zrzucić zbędne kilogramy, zwykle zalecają rezygnację z gotowych majonezów na rzecz tych robionych samodzielnie. Są też tacy, którzy odradzają podawanie majonezu dzieciom. Czy majonez jest rzeczywiście tak straszny, jak go malują? O tym, czy warto wyeliminować go z diety dzieci, piszemy poniżej.

Majonez Cremajo w drewnianej miseczce

Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie dla zdrowia diabetyków. Kluczową zasadą jest ograniczenie spożywania cukru. Niemniej poza nim cukrzycy powinny zrezygnować też z produktów zawierających znaczne ilości tłuszczu. Rezygnacja z ulubionych przekąsek często wymaga poświęcenia. Są też tacy, którzy poszukują zdrowszych alternatyw, dzięki którym bez obaw o stan swojego zdrowia, będą mogli jeść ulubione potrawy. Wśród diabetyków często wiele wątpliwości budzi majonez. Czy można go spożywać, czy może lepszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie tego produktu z diety? Na te i inne pytania postanowiliśmy odpowiedzieć w dalszej części tego artykułu.

majonez w kanapce

Półki sklepowe pełne są słoików z majonezami różnych firm. Majonez to zimny sos wyprodukowany na bazie jajek i oleju, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie ulubionych potraw. Można go stosować do wielu popularnych dań – jajek, kanapek, sałatek i frytek. Ponieważ wszystkie słoiki  z tym smacznym dodatkiem wyglądają podobnie, klienci zwykle dokonują wyboru, sugerując się znaną nazwą firmy. A to nie zawsze jest dobra decyzja. Jak w najprostszy sposób poznać najlepszy majonez?

Partnerzy