Telefon 575 014 905

Telefon 575 014 384

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

wybierz język

mask

Cremajo 160g 40%

Cremajo 40% w słoiku o pojemności 160 g to klasyczna propozycja majonezu wegańskiego bez dodatku soi, grochu, glutenu oraz laktozy. Majonez roślinny z powodzeniem jest wykorzystywany w diecie wegańskiej oraz przez osoby na diecie bezglutenowej, osoby z cukrzycą, osoby starsze oraz dzieci. Majonez Cremajo wyróżnia idealna kremowa konsystencja oraz bardzo dobry smak. Ponadto dzięki redukcji tłuszczu i cukru w składzie uzyskaliśmy wyjątkowy produkt o optymalnych wartościach odżywczych. Jeśli poszukują Państwo roślinnego i niskotłuszczowego zamiennika tradycyjnego majonezu, zachęcamy do spróbowania naszych produktów w wersjach o naturalnym smaku lub z przyprawami.

Znaczenie jajek w diecie

Badacze od lat dyskutują nad ustaleniem odpowiedniej ilości jajek w diecie. Warto zauważyć, że jajka same w sobie, spożywane w rozsądnych ilościach w opinii wielu badaczy są zdrowe. Żółtko zawiera m.in. około 2 g fosfolipidów z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi DHA, EPA, ALA oraz szereg innych składników, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca. Problem pojawia się, kiedy w diecie pojawia się za dużo tłuszczów.

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Northwestern w Chicago, które zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie JAMA w 2019 r., dowodzą, że spożywanie jajek w połączeniu z niezdrową, bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe dietą, szkodzi bardziej, niż przypuszczano. W opinii naukowców spożywanie jajek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, a zawarty w żółtkach cholesterol podnosi ryzyko zawału serca i śmierci. Żółtko jaja kurzego zawiera około 186 mg cholesterolu. To dużo, wobec wyników badań mówiących, że spożywanie 300 mg cholesterolu dziennie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia o 17%, a śmierci z dowolnej przyczyny o 18%.

Niskotłuszczowy majonez bez jajek — zdrowy kompromis

Bezpieczną alternatywą jest ograniczenie cholesterolu z jajek w diecie poprzez spożywanie np. majonezu bez jajek o obniżonej zawartości tłuszczu. Tego typu produkt nie odbiega smakiem od klasycznej wersji, a w składzie nie zawiera wskazywanych przez naukowców elementów, których połączenie może być niebezpieczne dla zdrowia. Innymi słowy, w majonezie roślinnym nie ma jajek, które w połączeniu z nadmierną ilością tłuszczy i przy przesadnym dziennym spożyciu, mogą zaszkodzić. Zaleca się również, aby w większym stopniu korzystać z białek jaj, a całe jajka jeść znacznie rzadziej.

Niezależnie od stanowiska naukowców odnośnie do najkorzystniejszej dla organizmu ilości spożywanych jaj warto wybierać produkty o zredukowanej ilości tłuszczu, kiedy jest to możliwe. Dzięki temu „zaoszczędzone” kalorie można spożyć w innej postaci bez obaw o swoją wagę. Szczególnie kiedy niskotłuszczowa wersja produktu nie odbiega smakiem i wyglądem od klasycznego wariantu.

Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna  1616 kJ / 392 kcal
tłuszcz  40 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone  3,0 g
węglowodany  8,0 g
- w tym cukry  4,0 g
białko  0,1 g
sól  1,1 g

Cremajo 160g 40%

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.