Cremajo Hot Chilli
Cremajo Hot Chilli to propozycja dla osób lubiących wyraźne, ostre smaki. Dominująca nuta chilli nadaje majonezowi smakowego charakteru. Innowacyjny, bo z ograniczoną ilością tłuszczu, ale nadal naturalny produkt, ma wiele zastosowań w kuchni. Tekstura i smak Cremajo Chilli Hot sprawia, że wykorzystywane jest z powodzeniem jako dodatek do kanapek, dip oraz jako samodzielny sos. Kremowy roślinny majonez będzie zdrowym zamiennikiem w popularnej sałatce jarzynowej, ale przyda się również do mniej oczywistych kompozycji. Cremajo to idealna baza do dressingu, uzupełnienie zapiekanki o aksamitny dodatek czy też mięs lub warzyw z grilla. Naszego majonezu można użyć również do niecodziennych połączeń, takich jak wytrawne muffiny lub ciastka.
Majonez Starck’s warto mieć w swojej kuchni z kilku względów:
- ma kremową, puszystą konsystencję
- nie zawiera jajek ani mleka krowiego
- ma obniżoną zwartość tłuszczu
- naturalne dodatki smakowe nadają mu wyrazistości
- może być używany przez wegan i wegetarian
- jest zdrowszą alternatywą dla klasycznego majonezu
- mogą go jeść osoby uczulone na niektóre składniki odżywcze, chorujące na celiakię lub nietolerancję laktozy
- jest smaczny! — dostępny w kilku wariantach smakowych.
Papryczki chilli wspomagają metabolizm
Cremajo Hot Chilli zawiera 7,5% suszonej ostrej papryki. To sprawia, że produkt ten jest naszą najostrzejszą propozycją. Chilli poza walorami smakowymi ma szereg innych zalet: wykazuje liczne prozdrowotne właściwości. Kapsaicyna zawarta w warzywie przyspiesza spalanie tłuszczu, przez co wzmaga metabolizm. Chilli jest zatem składnikiem diety polecanym dla osób, które chcą stracić na wadze. Uzupełnienie naszego niskotłuszczowego majonezu o chilli miało na celu jeszcze zwiększyć jego dietetyczne walory. Ponadto chilli obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i oczyszcza organizm. Papryczki są bogate w witaminę A, C, B6, magnez, żelazo, potas i mangan. Korzystne dla zdrowia działanie wykazuje także kurkuma, która jest składnikiem majonezu z dodatkiem curry.
Wartość odżywcza w 100 g: | |
---|---|
wartość energetyczna | 1674 kJ / 399 kcal |
tłuszcz | 40 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,1 g |
węglowodany | 8,7 g |
- w tym cukry | 4,4 g |
białko | 0,1 g |
sól | 1,4 g |