mask

Blog

majonez

Majonez w diecie dziecięcej. Czy to zdrowe?

I choć od lat niechlubnie nazywany jest bombą kaloryczną, trudno wyobrazić sobie bez niego sałatkę jarzynową, gotowane jajka czy nawet zwykłe kanapki z serem i szynką. Mowa oczywiście o majonezie, który wciąż stanowi podstawowy składnik codziennej diety wielu z nas. Dietetycy, przygotowując jadłospisy dla osób, chcących podreperować swoje zdrowie lub zrzucić zbędne kilogramy, zwykle zalecają rezygnację z gotowych majonezów na rzecz tych robionych samodzielnie. Są też tacy, którzy odradzają podawanie majonezu dzieciom. Czy majonez jest rzeczywiście tak straszny, jak go malują? O tym, czy warto wyeliminować go z diety dzieci, piszemy poniżej.

majonez

Jaki majonez jest polecany dla diabetyków?

Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie dla zdrowia diabetyków. Kluczową zasadą jest ograniczenie spożywania cukru. Niemniej poza nim cukrzycy powinny zrezygnować też z produktów zawierających znaczne ilości tłuszczu. Rezygnacja z ulubionych przekąsek często wymaga poświęcenia. Są też tacy, którzy poszukują zdrowszych alternatyw, dzięki którym bez obaw o stan swojego zdrowia, będą mogli jeść ulubione potrawy. Wśród diabetyków często wiele wątpliwości budzi majonez. Czy można go spożywać, czy może lepszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie tego produktu z diety? Na te i inne pytania postanowiliśmy odpowiedzieć w dalszej części tego artykułu.

majonez w kanapce

Wybieramy majonez do kanapek - na co zwrócić uwagę?

Półki sklepowe pełne są słoików z majonezami różnych firm. Majonez to zimny sos wyprodukowany na bazie jajek i oleju, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie ulubionych potraw. Można go stosować do wielu popularnych dań – jajek, kanapek, sałatek i frytek. Ponieważ wszystkie słoiki  z tym smacznym dodatkiem wyglądają podobnie, klienci zwykle dokonują wyboru, sugerując się znaną nazwą firmy. A to nie zawsze jest dobra decyzja. Jak w najprostszy sposób poznać najlepszy majonez?

majonez

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie majonez?

Majonez to niezastąpiony dodatek do sałatek, kanapek czy dań z grilla. Świetnie podkręca smaki domowych potraw, a dzięki obniżonej zawartości tłuszczu czy zastosowaniu roślinnych zamienników tradycyjnych jaj jest bezpieczny dla zdrowia.

majonez

Ostre majonezowe akcenty. Poznaj Cremajo Chilli!

Produkty wegańskie cieszą się rosnącą popularnością. Ma to związek z większą świadomością ryzyka związanego z niezdrowym odżywianiem oraz chęcią zmiany jadłospisu na bardziej korzystny dla zdrowia. Wszystkim, którzy kochają wyraziste smaki oraz chcą urozmaicić codziennie przygotowywane posiłki, prezentujemy wegański, niskokaloryczny i zdrowy majonez Cremajo Hot Chilli, którego smak w niczym nie odbiega od smaku majonezu tradycyjnego.

majonez

Jak dbać o linię i nie odmawiać sobie majonezu?

Będąc na diecie lub dbając o utrzymanie szczupłej sylwetki, musimy kontrolować liczbę spożywanych kalorii. Niezbędna jest eliminacja z codziennego menu produktów wysokokalorycznych, które powodują szybkie przybieranie na wadze. Są one zakazane w przypadku osób z tendencją do tycia, schorzeniami układu krążenia i zaburzeniami w pracy organizmu, które skutkują szybkim przybieraniem ma wadze. Dowiedz się, jaki majonez nie jest zakazany dla osób dbających o linię.

wegański majonez

Czy weganie mogą jeść majonez?

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu nie tylko mięsa, ale również żywności pochodzenia zwierzęcego, a więc m.in. jajek. Smutna to wiadomość dla miłośników majonezu, gdyż kluczowym składnikiem tego specyficznego sosu są właśnie jajka. Czy to oznacza, że weganie muszą zrezygnować z majonezu? Otóż nie! Weganie mogą jeść majonez, ale wegański. Czym jest wegański majonez i czy jest w stanie zastąpić tradycyjny?

CREMAJO czosnkowe

Bób z Cremajo czosnkowym

Kochani‼️ Zapraszamy na kolejny odcinek kulinarnych podróży pt. Smaki Kujaw i Pomorza.