mask

Zalety majonezów niskotłuszczowych

Majonez króluje na polskich stołach nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Stanowi nieodzowny dodatek wielu sałatek, past czy dipów, niemniej jego spożywanie w nadmiernych ilościach może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych majonezów są ich niskotłuszczowe odpowiedniki. Jakie korzyści przemawiają za włączeniem ich do diety?

 

Dlaczego warto wybrać majonezy niskotłuszczowe?

Majonez to jeden z ulubionych dodatków, stosowany do rozmaitych potraw i przekąsek. Niestety, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, specjaliści radzą, aby ograniczyć jego spożycie do jednej łyżeczki dziennie. Jednak jak to zrobić, jeżeli uwielbiamy majonez? Doskonałą alternatywę dla majonezów tradycyjnych stanowi majonez niskotłuszczowy – jest równie dobry, ale zdrowszy.

Bardzo dobrym wyborem są majonezy powstałe wyłącznie na bazie składników roślinnych. Poza korzystnym wpływem na zdrowie, mogą być one spożywane przez wegan, a także osób cierpiących na celiakię czy też borykających się z rozmaitymi alergiami. Takie majonezy mogą spożywać dzieci i dorośli.

Badania dowodzą, że majonezy niskotłuszczowe posiadają znacznie mniej kalorii, dzięki czemu (przy zachowaniu odpowiedniej diety) pozwalają zachować optymalną wagę, a tym samym cieszyć się lepszym samopoczuciem i brakiem wyrzutów sumienia.

Jak smakują majonezy o obniżonej zawartości tłuszczu?

Kolejną, niekwestionowaną zaletą niskotłuszczowych majonezów, na bazie roślinnych składników jest ich smak. Zasadniczo, nie różni się on niczym od tradycyjnych produktów tego typu. Wszystkie składniki zostały skomponowane w taki sposób, aby majonezy odznaczały się odpowiednią pełnią smaku oraz strukturą. Można ozdobić nim jajka, zrobić sałatkę jarzynową lub burgera. W rezultacie można włączyć do diety niskokaloryczny, zdrowy produkt, nie tracąc na jakości potraw.