Zastosowanie sosów czosnkowych

Sos czosnkowy to jeden z najczęściej wykorzystywanych sosów w naszej kuchni. Występuje pod wieloma różnymi postaciami, ale w każdym przypadku wyróżnia się wyraźnym, intensywnym smakiem.

Sosy czosnkowe produkowane były od wieków w różnych regionach świata. Pierwsze wzmianki na temat jego zastosowania pochodzą ze starożytnego Rzymu, gdzie przypisywano mu właściwości lecznicze. Prawdopodobnie to właśnie Rzymianie przywieźli czosnek do Francji i Hiszpanii. Jednak nie tylko w Europie przygotowywano sosy na bazie czosnku. Są one równie ważne i chętnie wykorzystywane również w krajach Bliskiego Wschodu czy Północnej Afryki.

Różne odmiany sosu czosnkowego

Sos czosnkowy jest bardzo popularny i wykorzystywany od wieków, dlatego nie powinien dziwić fakt, że obecnie występuje w wielu różnorodnych wariantach i odmianach. Najczęściej podawany jest w formie czosnkowego majonezu. Jednak aromatyczne ząbki mogą być wykorzystane również w innych zestawieniach, np. na bazie oleju, z różnorodnymi składnikami, np. papryczkami chili, sokiem pomarańczowym lub cytrynowym itd. Możliwości jest bardzo wiele. W naszej ofercie dostępny jest majonez czosnkowy, który został wyprodukowany w 100% z produktów pochodzenia roślinnego.

Sos czosnkowy Cremajo Czosnek

Cremajo Czosnek smakuje dokładnie tak, jak znany, klasyczny sos czosnkowy. Stanowi doskonały dodatek do pizzy, sałatek, burgerów czy frytek. Nie zawiera ani grochu, ani soi, ani też dodatków pochodzenia zwierzęcego. Jak już zostało wspomniane, stworzony został w 100% z produktów pochodzenia roślinnego.

Gdzie i w jaki sposób najczęściej wykorzystywany jest sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to najpopularniejszy i najbardziej uniwersalny dodatek do różnego rodzaju posiłków. Standardowo dodaje się go do pizzy, dań z grilla, pieczonego mięsa, surowych lub gotowanych warzyw, owoców morza, ryb, pieczonych ziemniaków itd. Zwykle podawany jest jako dip w oddzielnej miseczce, w której można maczać kęsy spożywanych potraw.

Zimne sosy czosnkowe mogą też sprawdzić się w sałatkach np. na bazie zielonej sałaty. Dodawane są też do kanapek, tortilli, naleśników, hamburgerów, kebabów, hot-dogów.

Partnerzy