Telefon 575 014 905

Telefon 575 014 384

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

wybierz język

mask

Jaki majonez jest polecany dla diabetyków?

Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie dla zdrowia diabetyków. Kluczową zasadą jest ograniczenie spożywania cukru. Niemniej poza nim cukrzycy powinny zrezygnować też z produktów zawierających znaczne ilości tłuszczu. Rezygnacja z ulubionych przekąsek często wymaga poświęcenia. Są też tacy, którzy poszukują zdrowszych alternatyw, dzięki którym bez obaw o stan swojego zdrowia, będą mogli jeść ulubione potrawy. Wśród diabetyków często wiele wątpliwości budzi majonez. Czy można go spożywać, czy może lepszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie tego produktu z diety? Na te i inne pytania postanowiliśmy odpowiedzieć w dalszej części tego artykułu.

Majonez dla cukrzyków – jaki wybrać?

Majonez to idealny dodatek do sałatek oraz kanapek. W swoim składzie nie zawiera węglowodanów, więc w teorii nie powinien szkodzić diabetykom. W diecie cukrzyków ważne jest jednak to, by poza cukrem unikać również produktów przetworzonych. Niestety, majonez dostępny na sklepowych półkach zawiera wiele konserwantów, które mogą podnosić poziom glukozy we krwi. Ponadto w jego składzie dominują tłuszcze, które nie wpływają korzystnie na stan zdrowia i mogą przyczyniać się do podwyższania cholesterolu, nadciśnienia tętniczego oraz szczególnie groźnej dla cukrzyków otyłości. W związku z tym diabetycy powinni zrezygnować z popularnych majonezów na rzecz samodzielnie produkowanych sosów bądź zdrowszych zamienników. Ponadto majonez dla cukrzyków Cremajo jest produktem o obniżonej zawartości tłuszczu o nawet 50% w porównaniu do tradycyjnych zamienników. Wśród alternatyw dla tradycyjnego majonezu wymienić można nasz majonez Cremajo, który jest produktem w 100% roślinnym. Do jego produkcji nie wykorzystujemy jaj, które spożywane w nadmiarze przez diabetyków, mogą podnosić poziom glukozy we krwi. 

Dzięki temu jest mniej kaloryczny, dlatego szczególnie zaleca się go osobom będącym na diecie. Poza tym nie zawiera laktozy, glutenu i soi. Diabetycy nie muszą zatem rezygnować z ulubionego sosu, gdyż mogą postawić na majonez roślinny, który zjadany w umiarkowanych ilościach, nie wpłynie na poziom glukozy w ich krwi.

Partnerzy