Telefon 575 014 905

Telefon 575 014 384

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

wybierz język

mask

Czy osoby cierpiące na celiakię mogą spożywać majonez?

Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Przejawia się nietolerancją pokarmową glutenu, którego spożycie, prowadzi do uciążliwych dolegliwości trawiennych. Niewyeliminowanie go z diety w skrajnych przypadkach może również wywoływać stany zapalne błony śluzowej jelit, a nawet i doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych. Gluten zawierają głównie produkty zbożowe, ale niekiedy może pojawiać się także w składzie tych, które pozornie nie powinny go mieć. Wątpliwości może budzić np. spożywanie różnych sosów, w tym m.in. majonezu. Czy majonez jest bezpieczny dla osób, które wyeliminowały gluten z diety? Sprawdźmy!

Czy majonez zawiera gluten?

Podstawowy skład majonezu nie wskazuje na to, że ten sos może zawierać gluten. W teorii można zatem uznać, że mógłby zostać włączony do diety bezglutenowej. Niemniej teoria, a praktyka niekiedy znacząco się różnią. Poza jajkami, olejem lub oliwą i octem w składzie majonezu mogą się znaleźć inne składniki, które gluten zwierają. Może się on pojawić np. jako efekt tzw. zanieczyszczeń krzyżowych lub jako składnik wzmacniaczy smaku i konsystencji. Nie można zatem jednoznacznie uznać majonezu za produkt bezglutenowy, gdyż większość popularnych sosów może mieć gluten w swoim składzie. Na rynku dostępne są jednak sosy, które go nie mają, dlatego przed zakupem warto dokładnie zapoznać się z ich składem.

Jaki majonez sprawdzi się w diecie bezglutenowej?

Wśród dostępnych na rynku majonezów bezglutenowych znaleźć można np. Cremajo. Majonez Cremajo jest w pełni wegański. Nie zawiera jajek ani laktozy. W swoim składzie nie ma też składników, które mogłyby zawierać nawet śladowe ilości glutenu. Z tego powodu Cremajo jest całkowicie bezpieczny dla osób, które chorują na celiakię. Ten wegański majonez wyróżnia też obniżona zawartość tłuszczu. W porównaniu do tradycyjnych majonezów Cremajo ma go nawet o połowę mniej. Jest to zatem idealny majonez dla alergika, osoby zmagającej się z nietolerancjami pokarmowymi, ale także dla tych, którzy chcą zadbać o zdrowie i prawidłową wagę.

Partnerzy