Telefon 575 014 905

Telefon 575 014 384

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

wybierz język

mask

Przepisy

Kurczak w marynacie majonezowej

Podudzia z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Przygotowane mięso nasmaruj majonezem Cremajo 40% tłuszczu. Wyłóż na blasze i przypraw ulubioną posypką do kurczaka. Przyprawę możesz także wmieszać w marynatę. 

Jeśli masz ochotę na bardziej wyraziste smaki, zastąp majonez sosem Cremajo hot chilli lub łagodniejszą wersją - sosem Cremajo curry.

Testuj różne połączenia, gama smaków Cremajo jest szeroka 😉

Wstaw do nagrzanego do 230*C piekarnika z termoobiegiem i piecz 20-25 minut. 

marynata
posypka
pieczenie
upieczony

Batat z pastą jajeczną

Batata zawiniętego w filię aluminiową piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut. Po upieczeniu rozpakuj z folii i natnij wzdłuż, tworząc przestrzeń dla pasty.

Kiedy batat będzie stygł, mamy chwilę na przygotowanie pasty.

Wszystkie pozostałe składniki, czyli jajka, awokado, ogórki, zioła, przyprawy i oczywiście Cremajo, posiekaj i wymieszaj. 

Przygotowaną pastą wypełnij ziemniaka i rozkoszuj się smakiem.

 

Składniki:

  • batat
  • 3 ugotowane jajka
  • awokado
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego Cremajo
  • opcjonalnie, dla podbicia smaku, łyżeczka Cremajo Hot Chilli
  • sól i pieprz

jajko-i-awokado
pasta-z-awokado
4batat-z-past

Pizza

Majonezy wegańskie Cremajo 20% tłuszczu i 40% tłuszczu z powodzeniem sprawdzą się jako zamiennik śmietanowego sosu na spód pizzy. Nie tracą konsystencji nawet w piecu rozgrzanym do 400*C!

Nasza propozycja to odważne połączenie gorgonzoli, malin i belgijskiej czekolady. Zamiast gorgonzoli polecamy użyć również wegańskiej goudy.

Sosów cremajo możesz użyć także jako dodatek do już upieczonej pizzy.

 

pizza, majonez wegańskie Cremajo

 

Pita z rostbefem i warzywami

Zamiast masła, czy jakiegokolwiek innego smarowidła zastosuj połączenie Cremajo i anchois. Połączenie inspirowane sosem do sałatki Cezar nada charakter każdej grzance i świetnie pasuje do rostbefu. Jeśli nie lubisz anchois, możesz połączyć cremajo z dowolnym pesto np. bazyliowym czy z suszonych pomidorów, albo z hummusem. Kiedy baza grzanki jest już gotowa, połóż ulubione dodatki. U nas był to rostbef, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa i gałązka mięty.

 

pita z rostbefem i warzywami

 

Focaccia utkana ziołami z dodatkiem Cremajo

Natura wiosną obdarowuje nas zdrowymi i pełnymi aromatu skarbami. Przygotuj pyszny sos do maczania focacci, nachosów czy grissini. Cremajo swoim nienachalnym smakiem nie tłumi aromatu ziół. Masz dowolność, wykorzystaj sezonowe rośliny. Szczypiorek, czosnek niedźwiedzi lub klasyczny, koper, a może bluszczyk kurdybanek? I zachwycaj się aromatem natury!

 

focaccia utkana ziołami z dodatkiem Cremajo

 

Grzanka z mozarellą, parmezanem i szparagami

Bagietkę posmaruj wegańskim majonezem Cremajo i zapiecz ze szparagami. Do przytwierdzenia niesfornych szparagów użyj połączenia mozarelli i parmezanu. Kiedy szparagi będą bezpiecznie, dodaj jeszcze więcej mozarelli.

 

grzanka z mozarellą, parmezanem i szparagami

 

Razowy makaron penne zapiekany z pieczarkami i różowym pieprzem z sosem na bazie Cremajo Curry

Do przygotowania tej pysznej zapiekanki potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Ugotowany makaron połącz z podsmażonymi wcześniej pieczarkami i czerwoną cebulą. Całość zalej sosem na bazie Cremajo Curry. Rozcieńcz z niewielką ilością wody trochę sosu, aby złagodzić intensywność smaku sosu i uzyskać pożądaną konsystencję. Kiedy już wszystko wymieszasz, możesz dodać swój ulubiony ser.
Voila! Do piekarnika, aż całość się zarumieni.

 

razowy makaron penne zapiekany z pieczarkami i różowym pieprzem

 

Babka Cremajo

Wilgotna, puszysta i lekka jak puch babka Cremajo jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linie. Zastosowanie majonezu Cremajo o bardzo niskiej, zaledwie 20% zawartości tłuszczu, powoduje, że można się nią objadać bezkarnie.
Babka Cremajo to niezawodne ciasto, które zawsze i każdemu się udaje. Bardzo aromatyczna, długo zachowuje świeżość. Można ją upiec dzień wcześniej, a najlepiej od razu upiec dwie, bo babka Cremajo błyskawicznie znika ze stołu.

Składniki
szklanka = 250 ml pojemności, składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Proporcje na formę do babki o średnicy 24 cm
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka - oddzielnie białka i żółtka
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 czubate łyżki majonezu Cremajo 20%
szczypta soli

babka-ciasto
babka

Przygotowanie
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Całość zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Dodać przesiane mąki i wymieszać ciasto szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Na koniec dodać Cremajo 20% i aromat i zmiksować ciasto na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra – dół. Piec przez około 35 - 45 minut.

 

Ziemniaki hasselback i do tego brokuł z sałatką curry z tofu i porem

Sałatka Curry:

Pokrój pora, zmiażdż tofu widelcem i połącz wszystko z solą kala namak, płatkami drożdżowymi, sosem curry i płatkami chili
Sosem Curry można również polać trochę ziemniaki.

Sałatka Curry

Partnerzy